Fibersprængning i læggen er en almindelig idrætsskade, hvor muskelfibre i lægmusklen rives delvist eller helt over. Det sker typisk ved en pludselig, kraftig belastning af læggen – for eksempel under sprint, hop eller hurtige retningsskift i sport. Resultatet er en akut skarp smerte i læggen, ofte beskrevet som et smæld eller pop, og det kan gøre det svært at gå normalt.
Nedenfor guider vi dig igennem alt, du bør vide om fibersprængning i læggen: Hvad det er, symptomerne, hvordan du behandler skaden akut og på længere sigt, forskellen på fibersprængning og forstrækning, forebyggelse, øvelser samt vigtige faresignaler.
Hvad er en fibersprængning i læggen?
En fibersprængning er i princippet en rift eller overrivning af muskelfibre. Når man får en fibersprængning i læggen, betyder det, at en eller flere fibre i lægmusklen er blevet bristet på grund af overbelastning. Skaden kan være delvis (en mindre del af musklen er revet over) eller i værste fald fuldstændig (hele musklen eller en større del er revet over). Heldigvis er det sjældent, at hele musklen springer; oftest er der tale om en delvis fibersprængning.
Lægmusklerne (gastrocnemius og soleus) strækker sig fra knæhasen til hælen og arbejder sammen med akillessenen. Fordi lægmusklerne krydser både knæ- og ankelled, er de særligt udsatte for pludselige overstrækninger og fiberskader. En fibersprængning opstår typisk, når musklen strækkes ud over sin kapacitet under aktivitet – ofte i situationer hvor man ikke har fået varmet ordentligt op, hvor musklen er træt, eller hvis man laver en eksplosiv bevægelse uden forvarsel.
Fibersprængninger i læggen ses hyppigt hos sportsudøvere og motionsfolk, især i sportsgrene som fodbold, tennis, badminton eller løb. Personer over ~40 år kan også være mere disponerede, da musklernes fleksibilitet og styrke kan være reduceret med alderen. Det klassiske tilfælde er det såkaldte “tennis leg”, hvor man under f.eks. et tennisspil mærker et pludseligt smæld i læggen.
Hvad er symptomerne på en fibersprængning i læggen?
Symptomerne på en fibersprængning i læggen opstår som regel øjeblikkeligt i skadesøjeblikket. Typiske symptomer inkluderer:
Hvordan behandler man akut en fibersprængning i læggen?
Akut behandling af en fibersprængning i læggen følger principperne for almindelige muskelskader. Hurtig førstehjælp kan begrænse omfanget af skaden og lindre symptomer. Man bruger typisk RICE-princippet:
Ved at følge RICE umiddelbart efter skaden kan man reducere blødning og hævelse i musklen. Det hjælper også med smertelindring. Hold benet i ro det første døgns tid. Hvis smerterne er meget kraftige, kan man tage smertestillende håndkøbsmedicin – paracetamol er at foretrække det første døgn. Undgå gerne ibuprofen eller anden gigtmedicin de første 24 timer, da nogle studier peger på, at det kan øge blødning eller forsinke helingen en smule. Konsultér evt. en læge om behov for medicin.
Allerede efter 1-2 døgn, når den værste smerte og hævelse har lagt sig, kan man begynde forsigtig mobilisering af musklen. Det vil sige, man laver meget lette bevægelser i anklen og fodleddet (bøj/stræk fod og lave cirkelbevægelser) uden at belaste læggen for meget. Formålet er at stimulere blodcirkulationen, da blodforsyning fremmer helingsprocessen. Man skal stadig undgå egentlige kraftige stræk eller brug af lægmusklen de første par dage udover disse lette bevægelser.
Hvad er forskellen på en fibersprængning og en forstrækning i læggen?
En forstrækning og en fibersprængning er beslægtede skader, men adskiller sig ved graden af muskelskade. Forskellen ligger egentlig i ordene:
Behandlingen overlapper til dels, men er mere omfattende ved fibersprængning. En forstrækning kræver typisk kun få dages hvile og forsigtig genoptræning, mens en fibersprængning kan kræve flere ugers pause. Under alle omstændigheder er det vigtigt at behandle en forstrækning ordentligt – ignorerer man den og fortsætter som normalt, kan en forstrækning nemlig udvikle sig til en decideret fibersprængning.
Hvordan behandles fibersprængning i læggen på længere sigt?
Efter den akutte fase (første par dage) begynder den længerevarende behandling og genoptræning af en fibersprængning i læggen. Målet her er at sikre, at muskelfibrene heler korrekt, at genopbygge styrken og elasticiteten i læggen, og at forhindre arvæv og ny skade. Her er nogle vigtige elementer i den videre behandling:
Kan man forebygge fibersprængning i læggen?
Ja, i mange tilfælde kan man mindske risikoen for fibersprængninger ved at tage nogle forholdsregler. Her er flere tips til at forebygge fibersprængning i læggen:
Findes der øvelser mod fibersprængning i læggen?
Ja – både forebyggende øvelser og rehabiliteringsøvelser kan være gavnlige ved fibersprængning i læggen. Øvelserne har to formål: At genoptræne musklen efter en skade, og at gøre musklen stærkere og mere fleksibel for at undgå nye fiberskader. Her er nogle relevante øvelser:
Faresignaler: Hvad skal man være særligt opmærksom på?
De fleste fibersprængninger i læggen heler uden komplikationer, men der er visse faresignaler og advarselstegn, du bør være opmærksom på i forbindelse med skaden:
Prognose: Hvad kan man forvente med en fibersprængning i læggen?
Prognosen for fibersprængning i læggen er som regel rigtig god, hvis man håndterer skaden korrekt. Muskler har en imponerende evne til at hele, og langt de fleste kommer sig helt og genvinder fuld styrke i lægmusklen. Men tidsforløbet for helingen afhænger meget af skadens sværhedsgrad:
De gode nyheder er, at de fleste med fibersprængning i læggen kommer sig helt inden for uger eller få måneder, alt efter hvor alvorlig skaden var. Muskelfibrene gendannes, og man genvinder normal muskelstyrke, hvis genoptræningen gennemføres. Selv professionelle atleter vender oftest tilbage på fuldt niveau efter denne type skade.
Dog skal man være opmærksom på, at utilstrækkelig genoptræning eller for tidlig tilbagevenden til sport kan give følgeskader. Hvis musklen ikke er 100% helet, og man presser den maksimalt, risikerer man en ny fibersprængning samme sted, som ofte bliver værre end den første. Derfor: følg de anbefalede tidsrammer og lyt til fagfolk.
Nogle få kan opleve langvarige gener efter gentagne fibersprængninger – for eksempel en tendens til kronisk ømhed eller stramhed i læggen. Arvæv kan i nogle tilfælde mærkes som små knuder i musklen. Men med udspænding, massage og styrketræning kan man som regel afhjælpe disse gener over tid.
- Cleveland Clinic – Torn Calf Muscle: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment
- Medical News Today – Pulled calf muscle: Treatment, symptoms, recovery, and exercises
- Netdoktor.dk – Fibersprængning – årsager, symptomer og behandling
- Sundhed.dk – Patienthåndbogen – Læggen, muskeloverrivning
- Sundhed Med Mening – Fibersprængning
FAQ om fibersprængning i læggen
Det er en skade, hvor muskelfibre i læggen rives over – ofte under sprint eller hop. Smerten er pludselig og skarp.
Som et smæld eller et slag i læggen, efterfulgt af intens smerte, ømhed og eventuel hævelse.
En forstrækning overbelaster musklen uden at rive den. En fibersprængning er en reel overrivning af fibre.
Mild skade: 1-2 uger. Moderat: 4-6 uger. Svær skade: Op til 2-3 måneder.
Kun hvis smerten er voldsom, du ikke kan støtte på benet, eller der opstår mistanke om større skade eller blodprop.
Ved mild skade kan man humpe let. Ved større skade er gang meget smertefuldt, og aflastning anbefales.
Nej, ikke de første 2-3 døgn. Derefter kan du starte blidt, hvis det ikke gør ondt.
Det kan ske, især hvis man ikke genoptræner ordentligt eller starter for tidligt.
Sjældent. Kun ved total overrivning, som typisk kræver vurdering og evt. scanning hos læge.
Følg RICE, spis sundt, træn gradvist og vær tålmodig. Få evt. hjælp fra en fysioterapeut eller massør.