En bakers cyste er en væskefyldt hævelse, der opstår som en bule bag på knæet (i knæhasen). Tilstanden er oftest ufarlig, men den kan give ubehag, stramhed eller smerter i knæet. Mange oplever en stram fornemmelse eller hævelse bag knæet og spekulerer på, hvad det mon er.
I denne artikel forklarer vi, hvad en bakers cyste er, hvorfor den opstår, og hvilke symptomer du skal være opmærksom på. Du får også viden om behandling af bakers cyste – herunder forskellige behandlingsformer, massage og gode råd. Til sidst ser vi på, om der findes øvelser mod en bakers cyste, og om man kan træne enbakers cyste væk. Læs med og bliv klogere på alt, hvad du skal vide om bakers cyste.
Statistik | Detaljer |
Forekomst hos personer med knæsmerter | Ca. 25,8% af patienter med knæsmerter har en bakers cyste (ultralydsbaseret studie). Kilde: Reumatismo Journal |
Sammenhæng med slidgigt | 20-40% af patienter med knæslidgigt har en bakers cyste, og risikoen stiger med alderen og graden af slidgigt. Kilde: Medical Principles and Practice |
Forekomst i den generelle befolkning | Ca. 19% af voksne uden symptomer (særligt over 50 år) har en bakers cyste. Kilde: ScienceDirect |
Forekomst hos børn | Ca. 2,4% af asymptomatiske børn har en bakers cyste. De er ofte ufarlige og forsvinder af sig selv. Kilde: Annals of Pediatric Surgery |
Hyppighed blandt kvinder | Studier viser, at bakers cyster er hyppigere hos kvinder – især over 50 år. Kilde: Journal of Clinical Medicine |


Hvad er en bakers cyste?
En bakers cyste er en væskefyldt udposning (cyste) i knæhasen, altså området lige bag knæleddet. Med andre ord er det en lille sæk fyldt med ledvæske (væsken i knæleddet), der buler ud fra knæleddet og danner en synlig eller mærkbar hævelse bag på knæet. Cysten opstår som regel, når der samler sig for meget væske i knæleddet, hvilket presser ledkapslen bagud. Bakers cyste kaldes også en popliteal cyste (popliteal betyder “ved knæhasen”). Tilstanden er navngivet efter den engelske læge William Baker, der beskrev fænomenet.
En bakers cyste kan variere i størrelse. Nogle er ganske små og næsten ikke til at se eller mærke, mens andre kan være så store, at de strammer og giver ubehag. Selvom cysten er en form for hævelse, er den ikke en tumor eller kræftknude, men blot ansamlet væske. Tilstanden i sig selv er som regel ufarlig, men den kan være generende og er ofte et tegn på, at noget i knæet er irriteret.
Hvordan opstår en bakers cyste?
En bakers cyste opstår typisk, når trykket i knæleddet stiger, og overskydende ledvæske presses ud i vævet bag knæet. Knæleddet er omgivet af en ledkapsel og små slimhinder/slimsække. Ved irritation eller skade i knæet kan der dannes ekstra ledvæske som led i kroppens betændelsesreaktion (inflammation). Denne overskudsvæske kan vandre bagud og samle sig i en af slimhinderne i knæhasen, som dermed poser ud som en lille ballon fyldt med væske – dette er bakers cysten.
Man kan forestille sig mekanismen som en ensrettet ventil: Når trykket i knæet er højt, bliver væsken skubbet bagud og danner cysten. Men væsken løber ikke lige så let tilbage til knæleddet igen, hvilket gør, at cysten kan blive ved med at være fyldt og spændt.
Hvorfor får man en bakers cyste?
Man får som regel en bakers cyste, fordi knæet har en underliggende skade eller sygdom, der medfører irritation i knæleddet. Årsagen er typisk, at noget i knæet i forvejen er galt, så knæet producerer ekstra væske. Her er nogle almindelige årsager og risikofaktorer:
Hvad er symptomerne på en bakers cyste?
Symptomerne på en bakers cyste varierer fra person til person. Nogle mærker det næsten ikke, mens andre har tydelige gener. Typiske bakers cyste symptomer er en hævelse bag knæet og en følelse af stramhed eller spænding i knæhasen. Mange beskriver det som at have en blød golfbold eller æg bag knæet. Hævelsen kan ofte ses eller føles især, når knæet er strakt ud.
Ud over hævelse kan der være smerter i knæhasen eller generelt ubehag i knæet. Disse bakers cyste smerter er som regel milde til moderate og føles som en trykkende fornemmelse bag knæet. Smerten bliver ofte værre ved fysisk aktivitet, især når du bøjer knæet dybt eller strækker det helt ud. I hvile kan smerterne aftage. Nogle oplever også stivhed i knæet og besvær med at bøje benet helt, fordi cysten fysisk kan blokere bevægelsen lidt eller fordi det strammer.
Det er værd at bemærke, at mange små bakers cyster slet ingen symptomer giver. De opdages måske kun tilfældigt ved en scanning eller hvis knæet undersøges for noget andet. Omvendt, hvis cysten er stor, kan den begynde at trykke på omkringliggende strukturer. For eksempel kan en meget stor cyste i sjældne tilfælde trykke på nerver eller blodkar i knæhasen. Det kan give symptomer som følelsesløshed eller prikken ned i underbenet eller foden, eller hævelse i hele benet.
Et vigtigt symptom at kende til er, hvis cysten brister (sprænger). En bristet – eller på fagsprog rumperet bakers cyste – kan give akutte symptomer: pludselige kraftige smerter i læggen og et hævet underben. Dette sker, fordi væsken fra cysten løber ned i lægmusklen og underbenet, hvilket irriterer vævet. Benet kan blive hævet, ømt og rødt, næsten som ved en blodprop. Disse symptomer på et bakers cyste hævet ben kan være skræmmende. Vi kommer ind på dette som et faresignal senere, men hvis du oplever pludselige smerter og hævelse i læg/ben, skal du søge læge for en sikkerheds skyld.
Hvordan kan en bakers cyste behandles?
En bakers cyste kan behandles både konservativt (uden operation) og i nogle tilfælde med medicinske indgreb, alt efter hvor generende den er og hvad årsagen er. Typisk fokuserer behandling af bakers cyste på to ting: at lindre symptomerne (hævelse og smerter) og at behandle den underliggende årsag til cystedannelsen. Her er de vigtigste elementer i bakers cyste behandling:
Faresignaler: Hvad skal man være særligt opmærksom på?
En bakers cyste er som nævnt oftest ufarlig, men der er visse faresignaler du skal være opmærksom på i forløbet. Disse handler primært om komplikationer eller symptomer, der kunne tyde på noget mere alvorligt:
Hvad er gode råd mod en bakers cyste?
Har du fået konstateret en bakers cyste, er der flere ting du selv kan gøre i det daglige for at lindre symptomerne og forhindre, at cysten blusser op. Gode råd mod bakers cyste handler primært om at skåne knæet uden at blive helt inaktiv. Her er nogle råd:
Findes der øvelser mod en bakers cyste?
Ja, der findes flere effektive øvelser, som kan hjælpe med at lindre generne fra en bakers cyste og forbedre knæets funktion. Disse bakers cyste øvelser sigter på at øge blodcirkulationen i benet, styrke musklerne omkring knæet og forbedre bevægeligheden – alt sammen uden at belaste knæet unødigt. Øvelserne kan ikke altid få selve cysten til at forsvinde med det samme, men de kan reducere hævelse og stivhed og på sigt afhjælpe årsagen.
Mange spørger: Kan man træne en bakers cyste væk? Svaret er, at man kan træne knæet så det bedres markant, men selve cysten forsvinder som regel først helt, når den underliggende irritation i knæet er væk. Træning og øvelser er dog en vigtig del af behandlingen og kan nogle gange indirekte gøre, at cysten skrumper.
Her er nogle eksempler på øvelser mod en bakers cyste, som du kan prøve (helst i samråd med en fysioterapeut, hvis du er i tvivl). Start altid blidt ud og stop, hvis det gør ondt:
Ud over disse kan en fysioterapeut anbefale flere specifikke øvelser som fx hofteøvelser (for at styrke balder/hofte, da bedre hoftekontrol også aflaster knæet) eller lette balancetræningsøvelser. Det vigtigste er, at øvelserne ikke fremprovokerer smerte – de skal tværtimod gerne føles godt eller neutralt. Formålet er at øge styrke og cirkulation gradvist.
Når du laver øvelser mod bakers cyste, så vær tålmodig. Effekten kommer over tid. Du kan med fordel lave venepumpe- og strækøvelser dagligt, mens styrkeøvelser (som knæbøjninger) måske er bedst et par gange om ugen til at starte med. Hvis du mærker tiltagende smerter, så hold pause og rådfør dig med en fagperson. Men som hovedregel er bevægelse bedre end ingen bevægelse – bare det er de rigtige øvelser.
Kan man leve normalt med en bakers cyste?
Dette spørgsmål kan besvaret med et klart ja! Afslutningsvis kan det siges, at en bakers cyste ofte er et tegn på, at knæet har brug for kærlig opmærksomhed. Med den rette kombination af hvile, behandling og træning kan de fleste blive deres bakers cyste kvit eller minimere generne betydeligt. Har du mistanke om en bakers cyste, så start med at få stillet diagnosen hos lægen, og brug så denne guide til at håndtere symptomerne. Bakers cyste behøver ikke at sætte en stopper for din dagligdag – med forståelse og den rigtige indsats kan du stadig være aktiv og smertefri. Skulle cysten give problemer, ved du nu, hvilke faresignaler du skal reagere på, og hvilke behandlingsmuligheder der findes. Pas godt på dine knæ, og vær ikke bange for at søge hjælp hos læge eller fysioterapeut, så du kan komme tilbage i fuldt vigør uden en generende bule bag knæet. God bedring!
Ofte stillede spørgsmål om bakers cyste
En bakers cyste er en væskefyldt udposning, der opstår i knæhasen – altså bag på knæet. Den skyldes ofte, at der er ophobet for meget ledvæske i knæleddet, typisk som følge af irritation, slidgigt eller en skade i knæet.
En bakers cyste i knæet er en konkret hævelse, der kan mærkes som en blød bule bag på knæet. Den opstår, når væske fra selve knæleddet presses ud i en slimhinde i knæhasen. Cysten er sjældent farlig, men kan give ubehag og spændinger.
Man får en bakers cyste, fordi der er noget i knæet – fx slidgigt, meniskskade eller leddegigt – der får kroppen til at producere ekstra ledvæske. Når der er for meget væske, kan noget af den trænge bagud i knæhasen og danne en cyste.
Behandlingen afhænger af, hvor generende cysten er. Ofte anbefales ro, is, knæbind og eventuelt massage eller øvelser. I nogle tilfælde kan lægen udtømme cysten eller give en indsprøjtning med binyrebarkhormon. Det vigtigste er dog at behandle årsagen, som ofte er en knæskade eller gigtsygdom.
Man kan ikke altid træne selve cysten væk, men med de rette øvelser kan man styrke knæet, mindske hævelsen og lindre symptomerne. Træning kan forbedre blodcirkulationen og reducere trykket i knæhasen, hvilket over tid kan få cysten til at skrumpe. Det er dog vigtigt, at træningen tilpasses og ikke fremprovokerer smerter.